Wat is social return?
Social Return, ook wel SROI genoemd, is een voorwaarde om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit gaat verder dan alleen economische winst; het omvat ook sociale winst. Het doel is om investeringen van bedrijven en overheden niet alleen financieel rendabel te maken, maar ook maatschappelijke voordelen te creëren, zoals werkgelegenheid voor kwetsbare groepen. Is het uw eerste aanbesteding met social return of heeft u ondersteuning nodig dan verwijzen wij u graag door naar GreenFox Social Return.
Waarom social return?
Het doel van social return is ervoor te zorgen dat een investering door een gemeente of landelijke overheid, naast het “gewone” rendement ook een concrete sociale winst (return) oplevert. Gemeenten vinden het belangrijk dat haar opdrachtnemers een bijdrage leveren aan het verwezenlijken van sociale doelstellingen, waarbij het accent ligt op het terrein van werkgelegenheid van mensen die een uitkering ontvangen of mensen met een andere afstand tot de arbeidsmarkt. Zo kan de overheid met haar inkoop de kosten van uitkeringen verlagen.
Voordelen van social return
- Verbeterde Reputatie: Hiermee toon je de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de organisatie en dit draagt niet alleen bij aan een beter imago, maar ook aan de concurrentiepositie, klantloyaliteit, en interne motivatie van medewerkers.
- Nieuwe Talentbronnen: Toegang tot een breder scala aan werknemers. Bij goede begeleiding/ondersteuning stroomt 80% van de social return kandidaten daarna door naar een vaste baan binnen de organisatie.
- Financiële Voordelen: Grote kans op kostenvoordelen door subsidies op opleidingen voor de social return kandidaten.
Doelgroep Social Return
- Bijstandsgerechtigden
- Langdurig werklozen
- Mensen met een arbeidsbeperking
- Jongeren zonder werkervaring of startkwalificatie
- Oudere werkzoekenden
- Vluchtelingen en migranten
Voor welke aanbesteding geldt social return?
Bij elke aanbesteding voor werken en diensten kan social return gelden. Wij zien met name dat boven € 200.000 social return wordt meegenomen in de aanbesteding. Het vertrekpunt is om bij deze aanbestedingen gemiddeld 5% van de aanneemsom, of 10% van de loonsom in te zetten voor het creëren van werkgelegenheid.
Kan de gemeente een boete opleggen als er niet wordt voldaan aan de Social return?
Een gemeente kan dit zeker. Dit zal niet het vertrekpunt zijn maar het gebeurd nu al.
Wat zijn de mogelijkheden om social return in te vullen.
- Werkgelegenheid Creëren: Iemand aannemen of via detachering inhuren binnen de organisatie en/of binnen de betreffende opdracht.
- Samenwerken met Sociale Ondernemingen: Werk samen met bedrijven die zich richten op sociale impact. Let er goed op dat de sociale onderneming is erkend! Niet alle sociale ondernemingen zijn in alle steden ook erkend.
- Leerwerktrajecten: Bied stageplekken en opleidingsmogelijkheden.
- Investeren in Gemeenschapsprojecten: Steun lokale projecten financieel die verband houden met het creëren van werkgelegenheid.
- Bijdragen aan Sociale Fondsen: Doneer aan fondsen die werkgelegenheid bevorderen. Dit is niet bij elke opdrachtgever.
U kunt ook gespecialiseerde partijen(sociale ondernemingen) vragen u te ondersteunen. Zie ook best practices.
Voldoen aan Social Return Verplichtingen
- Stel een social return projectplan op: Definieer duidelijke doelen.
- Werk lokaal samen: Zoek geschikte kandidaten via UWV of sociale ondernemingen.
- Monitor en Rapporteer: Houd de voortgang bij en rapporteer regelmatig.
Gevolgen van niet voldoen
In het begin werd social return monitoring gedaan dmv excel wat controleren nauwelijks mogelijk maakt. Inmiddels maakt bijna iedereen gebruik van de social return monitoring software van Wizzr. Niet invullen is dus direct zichtbaar met consequenties. Niet voldoen aan Social Return verplichting kan leiden tot:
- Boetes of sancties
- Verlies van overheidsopdrachten
- Negatieve impact op de bedrijfsreputatie
Ondersteuning bij social return
Op dit moment is er nog maar 1 partij die complete ondersteuning kan bieden bij social return. U kunt voor delen wel terrecht bij social return adviseurs of lokale uitzendbureaus maar monitoring en administratie is dan geen onderdeel. Voor een complete invulling heb je nodig:
- Advies en begeleiding bij het opstellen van het Social Return projectplan
- Hulp bij het vinden van geschikte kandidaten
- Training, ontwikkeling en begeleiding van kandidaten
- Monitoring, bewijslast, AVG documentatie en rapportage van de voortgang in Wizzr
Maakt social return de opdracht juist niet duurder?
Nee, er zijn talloze voorbeelden waarin social return juist een besparing opleverde. Zie ook best practices.
Wie verzorgt de begeleiding van de social return medewerkers?
U bent zelf verantwoordelijk voor de begeleiding van de medewerkers tenzij u een gespecialiseerde partij, bijvoorbeeld een sociale onderneming, de opdracht heeft gegeven. U kunt ook externe begeleiding zoeken.
Wie behoren tot de doelgroep van social return?
Ook dit verschilt per opdrachtgever. Het gaat om mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het overbruggen van de afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zijn veelal 1 maand of langer werkloos en staan ingeschreven bij het UWV Werkbedrijf of de gemeente. Het gaat om mensen die vallen onder WW, Bijstand, de Participatiewet of degene die gebruik maken van de WSW-, WGA-/WIA-/WAO-, Wajong- of NUG-regeling. Ruim 1 miljoen mensen en een veelvoud aan verschillen. Ook voortijdig schoolverlaters behoren tot de doelgroep. In specifieke projecten (specifieke arrangementen) kunnen ook andere groepen als doelgroep worden opgenomen.
Wat heeft u aan social return?
Buiten dat het een contracteis is kunt u ook flink in kosten besparen. U kunt nieuwe instroom creëren voor openstaande vacatures. U kunt ook een analyse van uw functiehuis doen of laten doen. Hierdoor kunnen nieuwe functies ontstaan of schaarse functies meer worden ontlast. Er zijn voorbeelden waarin kostenreducties van 30% eenvoudig zijn te realiseren. Zie ook best practices.
Zie ook een kort filmpje over social return in 1 minuut